8 συμβουλές για σωστό βιογραφικό

1. Πείτε αλήθειες

Συχνά ένα βιογραφικό μπορεί να είναι περισσότερο από δύο σελίδες. Οι εργοδότες ξοδεύουν μέσο όρο μόλις 3 δευτερόλεπτα για να κοιτάξουν ένα βιογραφικό και ένας σίγουρος τρόπος να μην σας προσλάβουν είναι είναι να τους στείλετε ολόκληρη την ιστορία της ζωής σας. Κρατήστε το μικρό, και χρησιμοποιήστε τις λεπτομέρειες για τη συνέντευξη.

2. Προσαρμόστε το βιογραφικό σας

Το έχουμε κάνει όλοι. Όλοι σχεδόν στέλνουν το ίδιο βιογραφικό σημείωμα σε πολλούς εργοδότες για να εξοικονομήσουν χρόνο. Σταματήστε το! Πάρτε το χρόνο για να αλλάξετε το βιογραφικό σας για κάθε ρόλο για τον οποίο υποβάλλετε αίτηση. Ερευνήστε την εταιρεία και χρησιμοποιήστε την αγγελία εργασίας για να επεξεργαστείτε ακριβώς ποιες δεξιότητες θα πρέπει να τους επισημάνετε. Θα εκτιμήσουν την προσπάθεια σας.

3. Συμπεριλάβετε μια προσωπική δήλωση

Μην νομίζετε οτι μόνο ότι ένας εργοδότης θα δει πώς η εμπειρία σας σχετίζεται με τη δουλειά τους. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιήστε μια σύντομη προσωπική δήλωση για να εξηγήσετε γιατί είστε το καλύτερο πρόσωπο για αυτή τη δουλειά. Αυτό θα πρέπει να αντανακλάται στη συνοδευτική επιστολή που θα συντάξετε.

4. Διατηρήστε το ενημερωμένο

Πρέπει να ενημερώνετε το βιογραφικό σας σημείωμα είτε ψάχνετε για δουλειά είτε όχι. Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι σημαντικό στη σταδιοδρομία σας, καταγράψτε το έτσι ώστε να μην ξεχάσετε αργότερα κάτι που θα μπορούσε να είναι σημαντικό.

5. Τα ορθογραφικά λάθη

Οι εργοδότες αναζητούν λάθη στα βιογραφικά σημειώματα και αν τα βρουν, τότε σας κάνει να φαίνεστε πολύ μη ικανός. Ο David Hipkin, επικεφαλής της πρόσληψης και της παροχής πόρων στο Reed Business Information, προειδοποιεί: «Με τους περισσότερους εργοδότες που βιώνουν τεράστιους όγκους αιτούντων αυτή τη στιγμή, δίνοντάς τους τη δικαιολογία να απορρίψουν την αίτησή σας εξαιτίας αποφευκτικών σφαλμάτων δεν πρόκειται να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε μια συνέντευξη». Εάν δεν είστε σίγουροι, χρησιμοποιήστε έναν ορθογραφικό έλεγχο και ζητήστε από κάποιον άλλο να ελέγξει τι έχετε γράψει.

6. Πείτε την αλήθεια

Όλοι γράφουν ψέματα στο βιογραφικό τους. Αυτό είναι το άσχημο κομμάτι που βρίσκεται στο βιογραφικό σας σημείωμα και μπορεί να σας φέρει τεράστια προβλήματα εφόσον οι εργοδότες ελέγχουν το ιστορικό και τις αναφορές σας. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να ξεκινήσετε τη νέα σας δουλειά και στη συνέχεια να την χάσετε τη για τα ψέματα. Μπορείτε επίσης στο στάδιο της συνέντευξης να μην μπορείτε να απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικά με το τι ισχυρίζεστε ότι γνωρίζετε.

7. Κάντε το βιογραφικό σας όμορφο

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η εικόνα είναι τα πάντα και αυτό ισχύει και για το βιογραφικό σας σημείωμα. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να το καλωπίσετε. Χρησιμοποιήστε τα σημεία με κουκκίδες και κρατήστε τις προτάσεις σύντομες. Χρησιμοποιήστε όμορφα γραφικά και να αφήσετε λευκό χώρο γύρω από το κείμενο και μεταξύ των κατηγοριών για να κάνετε τη διάταξη να διαβάζεται εύκολα. Εκτός απο ένα όμορφο βιογραφικό υπάρχουν και πλατφόρμες που σας συνδέσουν άμεσα με εταιρίες που ψάχνουν υπαλλήλους και μπορουν να γίνουν όλα με εφαρμογή. Ένα παράδειγμα εφαρμογής είναι το Intrideo

8. Βάλτε λέξεις-κλειδιά

Αν έχετε μεταφορτώσει το βιογραφικό σας σε έναν ιστότοπο εργασίας, έτσι ώστε να μπορούν να σας βρουν οι επαγγελματίες, οι λέξεις-κλειδιά είναι πολύ σημαντικές. Οι τίτλοι εργασίας και οι λέξεις-κλειδιά βοηθούν μια μηχανή αναζήτησης να επιλέξει το βιογραφικό σας από τόσα που έχουν καταχωρηθεί.Ένας υποψήφιος για το μάρκετινγκ μπορεί να αναφέρει για παράδειγμα την λέξη SEO (Search Engine Optimization) Αν δεν είστε βέβαιοι πως να το κάνετε αυτό, κάντε αναζήτηση στο διαδίκτυο και δείτε ποιες λέξεις αναφέρονται συνήθως όταν εισάγετε τον τίτλο εργασίας που ψάχνετε.

Πηγή: http://recruiting.gr/