Γκαρσονιέρα με τα όλα της!

Εάν δεν διαθέτουμε ένα μεγάλο σπίτι και τα τετραγωνικά μας είναι περιορισμένα, είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη σωστή διαρρύθμιση του χώρου και στην εργονομία. Κανένας άλλος χώρος δεν χρειάζεται να «χωρέσει» τόσες πολλές δραστηριότητες σε τόσο λίγα τετραγωνικά όσο μία γκαρσονιέρα! Θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε με πολύ στυλ και μίνιμαλ διάθεση μία γκαρσονιέρα περίπου 30 τ.μ., ώστε με άνεση να έχουμε όλα όσα επιθυμούμε! Ο βασικός κανόνας είναι να χωρίσουμε νοητά το δωμάτιο στα δύο, και έτσι να αφιερώσουμε τον ένα χώρο στον ύπνο και στη χαλάρωση, και τον άλλο, τον πιο δημόσιο, στη διασκέδαση και τη φιλοξενία…

1. Ο καναπές και το κρεβάτι

Φροντίστε να τοποθετήσετε το κρεβάτι και τον καναπέ «πλάτη με πλάτη» στο κέντρο του δωματίου, ώστε το κάθε έπιπλο να είναι αντικριστά  σε έναν τοίχο. Καλό θα ήταν τα δύο αυτά βασικά έπιπλα να έχουν το ίδιο χρώμα, ώστε να υπάρχει χρωματική συνοχή και όχι πολυχρωμία.

2. Το διαχωριστικό

Εάν τοποθετήσετε ξύλινα στόρια για να διαχωρίσετε τον ενιαίο χώρο, εκτός του ότι θα έχετε ένα πολύ φυσικό και πρακτικό διαχωριστικό, θα δημιουργήσετε και υπέροχη ατμόσφαιρα


3. Τα τραπέζια

Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε κομοδίνα και τραπεζάκια. Αντί γι’ αυτά, δερμάτινα και υφασμάτινα σκαμπό θα κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά και όταν τα χρειαστείτε, θα χρησιμεύσουν και ως επιπλέον καθίσματα!

4. Ο φωτισμός

Με ένα πολύ μοντέρνο φωτιστικό οροφής και με δύο – τρία επιδαπέδια φωτιστικά σε καίρια σημεία που θέλετε να τονίσετε, θα καλύψετε όλες τις ανάγκες σας για πολύ και απαλό φωτισμό.

5. Το σπιτικό γραφείο

Στην μία γωνία του χώρου που βρίσκεται το κρεβάτι, τοποθετήστε ένα μικρό γραφείο και μία καρέκλα, και έτσι δημιουργείστε και το μικρό αλλά πολύ βολικό σας γραφείο!

6. Ο τοίχος του κρεβατιού

Διαθέστε τον τοίχο απέναντι από το κρεβάτι σε πρακτικά συστήματα αποθήκευσης και συρτάρια και έτσι κρύψτε εκτός κοινής θέας τα ρούχα σας και τα προσωπικά σας αντικείμενα.


7. Ο τοίχος του καθιστικού

Στον τοίχο απέναντι από τον καναπέ, τοποθετήστε την τηλεόραση, τις παιχνιδομηχανές, το σύστημα ήχου, και μην παραλείψετε να αφήσετε και αρκετό χώρο για ράφια και ντουλάπια, κατά προτίμηση «κρεμαστά» ώστε να μην μικρύνετε την ήδη περιορισμένη επιφάνεια του πατώματος σας.

8. Τα υφάσματα

Διαλέξτε λιτά μοτίβα και αέρινα υφάσματα τόσο για τα έπιπλα όσο και για τις κουρτίνες. Έτσι, δεν θα μικρύνετε και δεν θα βαρύνετε τον χώρο σας με έντονα σχέδια, και το φως θα μπαίνει άπλετο από τα παράθυρα σας.

9. Τα χρώματα

Βάψτε τους τοίχους σε πολύ ανοιχτά και παλ χρώματα, και συνεχίστε το ίδιο χρώμα και στο ταβάνι σας. Αυτό θα κάνει αμέσως τον χώρο σας να φαίνεται πολύ μεγαλύτερος. Για πολύ στυλ και μια πιο «λοφτ» ατμόσφαιρα, τοποθετήστε ξύλινο δάπεδο σε απόχρωση πολύ σκούρας καρυδιάς ή βένγκε.


Μην ξεχάσω να…

  • Τοποθετήσω καθρέφτες σε έξυπνα σημεία, ώστε να μεγαλώσω και άλλο τον χώρο.
  • Διαλέξω ένα χρωματικό θέμα για τους τοίχους, ένα για τα έπιπλα, και ένα για όλα τα υφάσματα και τις κουρτίνες, ώστε να μην υπάρχει πολυχρωμία σε έναν τόσο μικρό χώρο.
  • Χρησιμοποιήσω όσο λιγότερα διακοσμητικά αντικείμενα γίνεται για να μην «φορτώσω» το δωμάτιο.
Πηγή: https://spirossoulis.com/