Ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα (MOOC) για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου

 

•       Ποια τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ένα παιδί έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού;

•       Ποιες είναι οι νομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές προεκτάσεις του sexting;

Μέσα από μια σειρά διαδικτυακών μαθημάτων που ανέπτυξε και επιμελήθηκε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για αναδυόμενους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου.

Στόχος είναι η ενδυνάμωση της γνώσης των ενηλίκων για να μπορούν με τη σειρά τους να συμβουλεύουν και να καθοδηγούν τους ανήλικους χρήστες για μια ασφαλή και ποιοτική χρήση του διαδικτύου.

 

Τα μαθήματα χωρίζονται στις εξής 5 ενότητες:

•       Προσωπικά δεδομένα

•       Παραπληροφόρηση

•       Διαδικτυακός εκφοβισμός

•       Sexting

•       Υπερβολική χρήση του διαδικτύου

Τα μαθήματα της κάθε ενότητας περιλαμβάνουν ενημερωτικά βίντεο όπου με απλό και κατανοητό τρόπο παρουσιάζονται οι προεκτάσεις του κάθε θέματος και εν συνεχεία ακολουθεί ένα σύντομο τεστ μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του οποίου «ξεκλειδώνει» η επόμενη ενότητα.

 Τα ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα είναι προσβάσιμα από τον παρακάτω σύνδεσμο: https://free.openeclass.org/courses/IT688/ και μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στο χρόνο που εσείς επιθυμείτε. Χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.

Πως μπορείτε να εγγραφείτε στην πλατφόρμα:

·        https://free.openeclass.org/ 

 https://free.openeclass.org/courses/IT688/

Κάντε εγγραφή στο μάθημα επιλέγοντας το από την λίστα εδώ https://free.openeclass.org/modules/auth/courses.php

Παρακολουθήστε εδώ ένα βίντεο με οδηγίες για το πως μπορείτε να εγγραφείτε και να παρακολουθήσετε τα μαθήματα.

 

 

 

 

 

 

Σας υπενθυμίζουμε ότι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και  παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

Μέσω της ιστοσελίδαςSaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.

Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με την υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.

Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine(http://www.safeline.gr), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.

 

Μάθετε νέα και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τη σελίδα μας στο Facebook(https://www.facebook.com/SaferInternet4Kids-233337290392828) και ακολουθήστε μας στο Twitter (https://twitter.com/SaferInt4Kids).

 

 

 

 

 

 

Την αποκλειστική ευθύνη της παρούσας έκδοσης φέρει ο συγγραφέας της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των περιεχομένων σ' αυτήν πληροφοριών.